fredag 27 januari 2012

Bostadslån och räntor - bunden och rörlig ränta


Ränta brukar vanligen definieras som kostnaden (eller avgiften) för att låna pengar. Men det finns olika typer av ränta. Vi brukar tala om bunden eller rörlig ränta, och många gånger när vi står i begrepp att låna pengar till boende så måste vi välja om vi vill ha bunden eller rörlig ränta. Här reder vi ut begreppen en aning.

Vad menas med bunden ränta? 
För att kunna låna ut pengar till privatpersoner måste banken i sin tur låna upp motsvarande pengar. För detta betalar banken en ränta. Du kan som privatperson välja att låna pengar till en fast/bunden ränta i t ex två år. Då betalar du samma ränta hela tiden. Banken lånar upp motsvarande pengar också till två års ränta. Efter två år måste du göra et nytt val kring din ränta.

Vad menas med rörlig ränta? 
En rörlig ränta är precis som namnet säger rörlig och inte fast. Den kan höjas eller sänkas och följer Riksbankens reporänta.

Ska jag välja bunden eller rörlig ränta när jag lånar pengar? 

Har man bunden ränta när man lånat pengar vet man precis vad l net kostar hela tiden. Med rörlig ränta kan kostnaden för att låna pengar ändras över en natt. Nu brukar inte ändringar av den rörliga räntan alltid vara så dramatiska, men även en litei höjning påverkar din ekonomi. Ju större lån, desto större blir effekten av en räntehöjning. Den rörliga räntan kan också sänkas och då blir det positivt för dig.

För den som köper hus för första gången kan det vara lämpligt att välja en kort bunden rän ta, t ex under ett år. Då hinner man vänja sig vid vad det kostar att äga och bo i ett eget hus och vet vilka marginaler som behövs i ekonomin. Efter att ha haft bunden ränta under en period kan man välja rörlig ränta. Det är också möjligt att ha en del av lånen med bunden ränta och del med rörlig. Ser man tillbaka i tiden har det varit billigast att ha rörlig ränta.

1 kommentar:

  1. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera